Roetz

Roetz Fietsen

UNIEKE MANNEN MAKEN UNIEKE BIKES

Meet the maker: De fietsenmaker in dit geval. Roetz-Bikes worden in Nederland gemaakt, met de hand én met trots. Ons team van makers zijn mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om wat voor reden dan ook. De achtergrond van de teamleden loopt uiteen, het technisch inzicht hebben ze gemeen. 

Wij vinden het mooi om met deze mannen te werken. Allemaal hebben ze bruikbare talenten. Ze zijn oersterk, rustig (of juist druk…), eigenwijs, eerlijk, of hebben een uitzonderlijk oog voor detail. Allemaal eigenschappen die van pas komen bij het maken van een stijlvolle fiets, van iets wat eerst nog als schroot werd gezien.

Kortom, net als onze fietsen zijn ook de Roetz-fietsenmakers unieke exemplaren. We leiden ze op tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken.

DESIGN EN DUURZAAMHEID GAAN HAND IN HAND

Voor een fiets is het design minstens zo belangrijk als goede rij-eigenschappen. Althans, dat vinden wij. Je fiets gaat dagelijks met je op pad, dus het is fijn als dat er prettig uit ziet. We gaan bij het design van onze fietsen uit van onze eigen kracht en luisteren goed naar onze klanten en de reacties op straat. We behouden de authentieke uitstraling van de hergebruikte frames en kiezen zorgvuldig onze eigen kleuren en  fraaie onderdelen.

Als het op het uiterlijk van onze fietsen aankomt zijn we niet snel tevreden. We stellen hoge eisen aan de onderdelen en materialen die we gebruiken. De kwaliteit en looks zijn uiteraard van belang, maar we hechten ook waarde aan duurzaamheid en herkomst van de grondstoffen. Als er geen onderdelen beschikbaar zijn die aan al deze eisen voldoen ontwerpen we ze zelf, zoals onze houten spatborden en kurken handvatten. Het resultaat is unieke design bikes waar je op gezien mag worden.

FRAMES MET EEN GESCHIEDENIS

Als er één onderdeel is waar we ons onderscheiden van alle andere merken, dan is het wel dat we oude frames hergebruiken voor nieuwe fietsen. Zodra deze frames gebruikt, versleten en afgedankt zijn, welteverstaan.

Elke Roetz-Bike beschikt over een frame met geschiedenis dat geschikt is voor een tweede leven. Om zeker te zijn dat je een fiets hebt met een degelijk frame doen we een zorgvuldige selectie en werken we alleen met stalen frames van producenten die zich bewezen hebben. Merken die zich meesters hebben getoond in het maken van robuuste frames die langer meegaan dan de rest van de fiets.

Onze missie voor hergebruik was een aantal jaren geleden nog ongebruikelijk, inmiddels voelt het vertrouwd en logisch. Zorgvuldig omgaan met grondstoffen is voor ons zo vanzelfsprekend geworden dat het een uitgangspunt is voor steeds meer van onze producten en processen. Onze jasbeschermers worden gemaakt van afgeschreven industriële transportband. De houten kratten maken we van Amsterdamse bomen die we redden van de versnipperaar. Waar we kunnen nemen we de transportdozen voor onze fietsen mee terug naar de werkplaats, zodat ze nogmaals ingezet kunnen worden. En wat te denken van de mogelijkheden die er nog liggen voor de berg binnenbanden, zadels, wielen en kettingen!


FIETSEN MAKEN MET DE HAND ÉN MET AANDACHT

Fietsen maken is een vak, een ambacht. En een ambacht onder de knie krijgen vraagt jarenlange ervaring. Deze ervaring komt pas echt tot zijn recht als het ruimte en tijd krijgt. Roetz fietsenmakers krijgen deze ruimte en tijd, zodat jouw fiets met aandacht gemaakt kan worden. Eén voor één en met de hand. Voor ons is het maken van een fiets meer dan het simpelweg combineren van losse fietsonderdelen.

Daarnaast kiezen we bewust voor samenwerken met de betere fietsenwinkels in het land. De fietsenmakers daar verstaan eveneens hun vak. Zij zorgen voor het onderhoud, zodat je fiets in topconditie blijft. Met zoveel zorg gedurende zijn (tweede) levensduur is de kans groot dat je fiets je overleeft.